Fethiye gibi ışık kirliliğinin nispeten daha az olduğu bir yerde Perseid meteor yağmuru, gökyüzü gözlemi için eşsiz bir fırsat sunacaktır. Bu doğa olayı, kasabanın turistik çekiciliğini artırarak hem yöre insanı hem de yerli yabancı turistler için unutulmaz bir deneyim sağlayabilir ancak beklentinizi yüksek tutmayın zira meteor yağmurunun özellikle bu bölge için doğrudan fiziksel etkileri sınırlıdır. Meteorlar genellikle Dünya atmosferinde yanarak yok olurlar ve yeryüzüne ulaşmazlar. Bu nedenle gözlem yapmakisteyenler hayal kırıklığına uğrayabilirler.
Uzmanların yorumlarına göre Antalyada etkili şekilde gözlemlenebilecek olan bu doğa olayı yılda 8 kez gerçekleşen ve halk arasında ‘yıldız kayması’ olarak adlandırılan Perseid gök taşı yağmurudur. En yoğun şekilde 12 Ağustos gecesi yaşanacağından dolayı 12 Ağustos gecesine meteorolojik olarak da bakmak gerekiyor. Görüleceği üzere ilgili tarihte hava açık, yağış yok, bulut yok.
Antalya bölgesi için gökyüzünde saatte 100 meteor görülebilecek. Meteorlar saniyede 59 kilometre hızla atmosfere girecek ve ateş topları gibi görünecek.
Uzmanların açıklamaları şu şekildedir. ”Perseid Gök Taşı Yağmuru, 109P/Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı’ndan ayrılan küçük kayaç ve toz parçalarının Perseid yağmurunun kaynağı olduğu biliniyor. Çekirdeği 26 kilometre çapa sahip Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı, Güneş çevresindeki turunu 133 yılda tamamlıyor. 14 Temmuz ile 1 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek Perseid gök taşı yağmurunun en yoğun gözlenebileceği tarih 12-13 Ağustos gecesi olacak. Perseid en yoğun meteor yağmurlarından biridir ve yağmurun yoğun olduğu günlerde saatte 75-100 adet meteor gözlenebilir. Ay bu tarihte ilk dördün evresinde olup gece yarısından önce batmış olacak. Meteorlar, Kahraman (Perseus) Takımyıldızı’nın bulunduğu bölgeden yayılıyormuş gibi görünecek.”